Το άρωμα στον κήπο

Αρωματικά Φυτά

Τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν έναν κήπο ιδιαίτερα ελκυστικό είναι το άρωμα και το χρώμα των φυτών. Η ευωδία τους προσθέτει στο χώρο αίσθηση φρεσκάδας και ρομαντισμού ενώ συχνά καλύπτει και τις δυσάρεστες μυρωδιές. Έχει αποδειχτεί πως τα αρώματα των λουλουδιών δημιουργούν ευεξία και χαλαρώνουν τον οργανισμό για αυτό συχνά εκχυλίσματα λουλουδιών χρησιμοποιούνται για αρωματοθεραπείες. Αρωματικά φυτά μπορούμε να έχουμε εκτός από τον κήπο, στο μπαλκόνι μας αλλά ακόμα και στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού. Μερικά από τα πιο διαδεδομένα είδη με ιδιαίτερα ευχάριστη μυρωδιά είναι τα παρακάτω:

Γαρδένια

Η Γαρδένια ξεχωρίζει για τα φίνα λευκά αρωματικά άνθη της και το γυαλιστερό φύλλωμἀ της. Η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση της γαρδένιας είναι η Άνοιξη ενώ οι ανθοφορίες της παρουσιάζονται αρχές Καλοκαιριού και αρχές Φθινοπώρου. Για να ευδοκιμήσει τοποθετείται σε ημισκιερό μέρος προφυλαγμένο από ανέμους. Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει αλλά όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο καθώς δημιουργούνται εγκαύματα στα φύλλα της. Θέλει καλό αερισμό και σχετική υγρασία ενώ δεν αντέχει την έντονη παγωνιά αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες του Καλοκαιριού. Η Γαρδένια δεν αγαπά τις απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Μία τέτοια αλλαγή μπορεί να επιφέρει πτώση μπουμπουκιών της, μαρασμό του φυλλώματος μέχρι και ολοσχερή ξήρανση του φυτού.

 

Εσπεριδοειδή

Τα Εσπεριδοειδή δέντρα είναι καρποφόρα δέντρα με ιδιαίτερα αρωματική ανθοφορία. Φέρουν φύλλωμα μετρίου μεγέθους, πλατύ, λείο με έντονο πράσινο χρώμα. Ανθίζουν μία φορά το χρόνο και η ανθοφορία τους κρατάει 4-6 εβδομάδες. Τα άνθη είναι λευκά, μεσαίου μεγάθους, πολύ αρωματικά και εμφανίζονται την Άνοιξη. Ο καρπός τους είναι βρώσιμος, πολύ γευστικός και αρωματικός. Εκτός από καρποφόρα δέντρα χρησιμοποιούνται συχνά και ως καλλωπιστικά. Τα δέντρα αυτά ευδοκιμούν εύκολα σε ποικιλία εδαφών, όμως προτιμούν τα αμμοπηλώδη εδάφη.  Πρόκειται για είδη ιδιαίτερα ευαίσθητα σε παγετούς και ανέμους και δεν αντέχουν τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι μεσαίου μεγέθους και φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 6μ. Ο κορμός τους είναι λείος και ίσιος ενώ τα κλαδιά τους σχηματίζουν εντονες διακλαδώσεις καθώς μεγαλώνουν και έχουν μεγάλη ελαστικότητα ώστε μπορούν να αντέχουν το βάρος καρπών. 

Γιασεμί

Είναι αειθαλής αναρριχώμενος θάμνος με ιδιαίτερα ελκυστικό άρωμα που θυμίζει εκείνο των εσπεριδοειδών. Η ανθοφορία του ξεκινά την Άνοιξη και διαρκεί μέχρι το Φθινόπωρο. Τα άνθη του είναι μικρά λευκά ιδιαίτερα αρωματικά και εμφανίζονται σε ομάδες. Το Γιασεμί χρειάζεται άφθονο φως για να ανθοφορήσει και να έχει διάρκεια. Μετά το τέλος της ανθοφορίας και για να βοηθήσουμε το φυτό να παράγει ακόμη περισσότερα λουλούδια την επόμενη χρονιά, είναι χρήσιμο να κλαδέψουμε το φυτό. Αντέχει στην ξηρασία, χρειάζεται ωστόσο τακτικό πότισμα τις ζεστές περιόδους του χρόνου.

Ορχιδέα

Η ορχιδέα είναι ένα από πιο εντυπωσιακά φυτά λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του άνθους της. Οι περισσότερες ορχιδέες ανθίζουν δύο φορές το χρόνο, ενώ άλλες μόνο μία. Τα άνθη διατηρούνται 1-4 εβδομάδες, εκτός της ποικιλίας Phalenopsis που διατηρούνται από 1-3 μήνες. Η ποiκιλία μιλτόνια της Ορχιδέας έχει τόσο φινετσάτο και ιδιαίτερο άρωμα που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες.  Η Ορχιδέα αγαπά τα φωτεινά σημεία αλλά όχι την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Προτιμά θέσεις που είναι προφυλαγμένες από ανέμους και από ρεύματα αέρα. Ως τροπικό είδος θέλει υγρό περιβάλλον για την σωστή ανάπτυξή της αλλά το στάσιμο νερό προκαλεί έλλειψη οξυγόνου και κατεπέκταση σήψη του ριζικού συστήματος με αποτέλεσμα το φυτό μαραίνεται.

Γεράνι

Το Γεράνι είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που μας χαρίζει πολλά όμορφα αρωματικά άνθη σε μοναδική ποικιλία χρωμάτων και με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας. Ανθίζει από τις αρχές της Άνοιξης ως τα τέλη του Φθινοπώρου και λουλούδια που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα. Τα Γεράνια ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, ακόμη κι αν μείνουν απότιστα για μέρες. Προτιμούν ηλιόλουστα σημεία για να μας χαρίσουν έντονη ανθοφορία, αν και αναπτὐσσονται καλά ακόμα και σε σκιερές ή ημισκιέρες θέσεις. 

Νάρκισσος

Ο αρωματικός Νάρκισσος είναι ένα εντυπωσιακό βολβώδες φυτό που καλλιεργείται το Φθινόπωρο και ανθίζει το Χειμώνα. Διαθέτει πλούσια ανθοφορία με όμορφα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας και είναι ιδιαίτερα αρωματικά. Ο Νάρκισσος αναπτύσσεται πολύ εύκολα σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών, αλλά προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Όπως τα περισσότερα βολβώδη φυτά, έχει μέτριες ανάγκες σε νερό, ενώ το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στο βολβό. Χρειάζεται ηλιόλουστο ή ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, ενώ στη σκιά επιβιώνει αλλά δεν ανθοφορεί. Οι ηλιόλουστες θέσεις πλεονεκτούν των ημισκιερών, καθώς μετά την ανθοφορία, η ηλιοφάνεια συντελεί στην άνθιση του επόμενου έτους. Μπορεί ο Νάρκισσος να είναι εντυπωσιακό και ελκυστικό λουλούδι, ωστόσο κρύβει τοξικές ουσιές σχεδόν σε όλα τα μέρη του φυτού για αυτό θεωρείται επικίνδυνος για τα κατοικίδια.

Στεφανωτή

Η Στεφανωτή είναι αναρριχώμενος αειθαλής θάμνος με εντυπωσιακά λευκά αρωματικά άνθη. Διαθέτει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και φτάνει σε ύψος τα 4-5μ. Ευδοκιμεί σε ήπια κλίματα και σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη ενώ χρειάζεται προφύλαξη από τον άνεμο και τον έντονο ήλιο. Η Στεφανωτή έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται τακτική άρδευση, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού.

Λεβάντα

Η Λεβάντα είναι γνωστή για τα υπέροχα μωβ, αρωματικά της άνθη και τα χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα μακρόστενα, λογχειδή φύλλα της. Αυτοφύεται σε εδάφη φτωχά, βραχώδη και ξηρά, ενώ τα περισσότερα είδη της αντέχουν και στα ασβεστώδη εδάφη. Δεν αναπτύσσεται καλά σε υγρά και βαριά εδάφη καθώς παρουσιάζει σήψη στις ρίζες. Αναζητεί ηλιόλουστες θέσεις, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερά σημεία. Είναι ανθεκτική στο ζεστό ξηροθερμικό περιβάλλον του καλοκαιριού και αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα.

Η Κηποδιάθεση προτείνει τη δημιουργία αρωματικών συστάδων στο εξωτερικό ή τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού που βοηθουν στην ψυχολογική ανάταση και την χαλάρωση μας.