Δέντρα κατάλληλα για πεζοδρόμια

Τα δέντρα που επιλέγονται για να φυτευτούν στα πεζοδρόμια των πόλεων ενισχύουν την αισθητική αξία των δημόσιων χώρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με το πλούσιο φύλλωμά τους και την ανθοφορία τους. Προσφέρουν επίσης πολλά πλεονεκτήματα όπως σκίαση στους πεζούς, οριοθέτηση δρόμων και ενίσχυση του μικροκλίματος καθώς αποδεσμεύουν περισσότερο οξυγόνο και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία. Είναι όμως κάθε τύπος δέντρου κατάλληλος για τοποθέτηση σε πεζοδρόμιο;

Παρακάτω προτείνονται ορισμένες από τις πιο κατάλληλες επιλογές.
 

1.Ακακία Κωνσταντινουπόλεως (Albizia julibrissin)

Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο δέντρο γρήγορης ανάπτυξης με ύψος που φτάνει τα 12μ. και πλάτος που κυμαίνεται από 6-10μ. Τα φύλλα του είναι κατ’ εναλλαγή με πτεροειδή μορφή και πολλά φυλλάρια σε χρώμα βαθύ πράσινο. Η ανθοφορία γίνεται από μέσα Ιουνίου έως μέσα Σεπτεμβρίου με ροδόλευκα αρωματικά άνθη. Είναι δέντρο που ευδοκιμεί σε ήπια κλίματα και είναι αρκετά ανθεκτικό είδος όσον αφορά στις συνθήκες του περιβάλλοντος (ψύχος, ξηρασία, ισχυροί άνεμοι) αλλά και σε ασθένειες και εχθρούς. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις αν και αντέχει και στις μερικώς σκιαζόμενες. Επιδέχεται κλάδεμα το Χειμώνα για να διατηρήσει το ομπρελοειδές σχήμα κόμης. Είναι κατάλληλο για δενδροστοιχίες πόλεων διότι αντέχει την ρύπανση, και το σχήμα της κόμης του με τους οριζόντιους κλάδους δημιουργούν έντονη σκιά.

 

2. Ψευδοπιπεριά (Schinus molle)

 

Πρόκειται για αειθαλές καλλωπιστικό δέντρο με καταγωγή από την Λατινική Αμερική.  Έχει πλούσια σφαιρική κόμη που φτάνει σε ύψος 8μ και πλάτος 5μ. Τα κλαδιά του μεγαλώνοντας κρέμονται προς τα κάτω, τα φύλλα του είναι λεπτά σύνθετα με σκούρο πράσινο χρώμα και οσμή πιπεριού τα οποία παραμένουν στο δέντρο καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Έχει μικρά αρωματικά λευκοκίτρινα άνθη που εμφανίζονται αργά την Άνοιξη και τέλος του καλοκαιριού δίνουν τους καρπούς που είναι γνωστοί ως ροζ πιπέρι. Προτιμά τα ήπια κλίματα σε προσήλιες θέσεις και προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Είναι δέντρο που μεγαλώνει πολύ γρήγορα και δημιουργεί σκιά με το φύλλωμά του. Είναι κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές, πάρκα, πεζοδρόμια, ξενοδοχεία, κήπους κλπ.

 

3. Χαρουπιά (Ceratonia siliqua)

Η Χαρουπιά είναι ένα ιθαγενές αειθαλές δέντρο. Έχει πυκνή σφαιρική κόμη και φτάνει συνήθως σε ύψος 15μ και πλάτος 10-15μ. Τα φύλλα του είναι σύνθετα, κατ’ εναλλαγή με σκούρο πράσινο χρώμα και τα άνθη του είναι κίτρινου χρώματος και φτιάχνουν μικρά μπουκετάκια από Αύγουστο ως Οκτώβρη. Οι καρποί του είναι εδώδιμοι, τα γνωστά χαρούπια. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις αλλά ευδοκιμεί σε θερμά και ξηρά κλίματα  με καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Έχει ευαισθησία στους παγετούς αλλά είναι ανθεκτικό στις καταπονήσεις του αστικού περιβάλλοντος, κάτι που το κάνει κατάλληλο για φύτευση στην πόλη. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά για φύτευση σε πεζοδρόμια και δενδροστοιχίες ενώ δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στη δημιουργία Μεσογειακού κήπου.

 

4.Κελρετέρια (Koelreuteria paniculata)

Η Κελρετέρια είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο ιθαγενές της Κίνας και της Κορέας. Έχει ύψος που φτάνει τα 11μ και πλάτος 10μ με σφαιρικό σχήμα κόμης. Το πλούσιο φύλλωμά του που εμφανίζεται την Άνοιξη έχει αρχικά ελαφρώς κοκκινωπό χρώμα το οποίο αργότερα πρασινίζει έως το Φθινόπωρο που γίνεται κίτρινο και πέφτει. Τα άνθη του είναι κίτρινα με ερυθρές ή πορτοκαλί κηλίδες και βγαίνουν την Άνοιξη για περίπου 20 μέρες δίνοντας τη θέση τους σε διακοσμητικούς καρπούς που παραμένουν στο δέντρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και μεγάλη διάρκεια ζωής έως 200 χρόνια. Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών αλλά προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα με αρκετό ήλιο. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, στον παγετό και στην ατμοσφαιρική ρύπανση κάτι το οποίο το καθιστά κατάλληλο για φύτευση σε πόλεις. Είναι δέντρο ιδανικό για πάρκα, πεζοδρόμια, δρόμους, πλατείες και κήπους προσφέροντας άπλετη σκιά.

 

5. Μελιά (Melia azedarach)

Η Μελιά ή αλλιώς Ινδική Πασχαλιά είναι ένα φυλλοβόλο διακοσμητικό δέντρο ιθαγενές των Ιμαλαΐων, των Ινδιών και της Αυστραλίας. Έχει σφαιρικό σχήμα κόμης με πυκνές διακλαδώσεις των κλάδων της και μπορεί να φτάσει σε ύψος 15μ και πλάτος 10μ.  Το φύλλωμά της είναι πλούσιο και αποτελείται από μικρά μυτερά πράσινα φυλλαράκια τα οποία το Φθινόπωρο θα πάρουν κίτρινο χρώμα πριν πέσουν. Ανθίζει το Μάιο με Ιούνιο για 20 μέρες με ιώδη αρωματικά άνθη τα οποία σύντομα γίνονται μικροί κίτρινοι καρποί που μένουν στο δέντρο ακόμα και το Χειμώνα. Ευδοκιμεί σε θερμά και υγρά εδάφη αλλά μπορεί ν αναπτυχθεί σε όλα τα είδη εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Είναι δέντρο ανθεκτικό στην ξηρασία και σε παράκτιες φυτεύσεις αλλά όχι σε παρατεταμένους παγετούς. Λόγω της άφθονης σκιάς που δίνει είναι κατάλληλο για δενδροστοιχίες πόλεων σε δρόμους, πεζοδρόμια, πάρκα, κήπους κλπ.