Φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ξηροθερμικές συνθήκες τη μεγαλύτερη περίοδο του έτους. Οι υψηλές θερμοκρασίες του Καλοκαιριού σε συνδυασμό με τη μειωμένη βροχόπτωση απαιτούν την χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων σε τέτοιες συνθήκες φυτών. Επιλέγοντας τέτοιου τύπου φυτικό υλικό για τον κήπο μας μπορούμε ταυτόχρονα να πετύχουμε εξοικονόμηση νερού άρδευσης καθώς έχει ελάχιστες υδατικές απαιτήσεις.

Ορισμένα από τα φυτά που ανήκουν στη μεσογειακή χλωρίδα και εντάσσονται στα ξηροφυτικά ακολουθούν στη συνέχεια.

 

Δέντρα

Ελιά -  Olea europaea

Η Ελιά αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ξηροφυτικά φυτά, πλήρως εναρμονισμένα με τις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας. Είναι αειθαλές, καρποφόρο δέντρο που ανήκει στα αιωνόβια είδη. Φτάνει τα 10 μέτρα σε ύψος ενώ έχει διάμετρο έως 8μ. Έχει εντυπωσιακό ασημοπράσινο φύλλωμα και ανθοφορεί την Άνοιξη με μικροσκοπικά λευκά άνθη. Είναι πολύ ανθεκτικό δέντρο στη ξηρασία και μπορεί να αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών.

 

 

Αλμυρίκι - Tamarix gallica

Το Αλμυρίκι είναι φυλλοβόλο δέντρο ή θάμνος με ύψος που δεν ξεπερνά τα 4μ. και τα 2μ. αντίστοιχα. Το συναντάμε πολύ συχνά σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς εκτός από τη μεγάλη αντοχή του στην ξηρασία είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και στην αλατότητα. Ανθοφορεί την Άνοιξη με ροζ άνθη.

 

 

Κυπαρίσσι - Cupressus sempervirens

Το μεσογειακό Κυπαρίσσι είναι ένα αειθαλές δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 15-20 μ. Η ανθοφορία του δεν έχει καλλωπιστική αξία ωστόσο οι καρποί που παράγει είναι ιδιαίτερα διακοσμητικοί. Είναι φυτό που προτιμά την φύτευση σε ηλιόλουστες θέσεις και αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία ενώ αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.

 

 

Θάμνοι

 

Αγγελική - Pittosporum tobira

Η Αγγελική είναι αειθαλής θάμνος που μπορεί να πάρει και τη μορφή μικρού δέντρου. Φτάνει τα 4 μέτρα σε ύψος και διάμετρο και έχει πυκνό σκουροπράσινο φύλλωμα. Ανθοφορεί την Άνοιξη με μικρά, λευκά, αρωματικά άνθη. Αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη, προτιμά όμως τα ελαφριά, καλά στραγγιζόμενα. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Δάφνη - Laurus nobilis

 

Η Δάφνη Απόλλωνος είναι αειθαλής, αρωματικός θάμνος με σκουροπράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα. Είναι φυτό που μπορεί να πάρει και τη μορφή δέντρου ενώ είναι κατάλληλη για τη δημιουργία μπορντούρας. Έχει κίτρινα άνθη που κάνουν την εμφάνισή τους την Άνοιξη και σχηματίζει μαύρο καρπό το Καλοκαίρι. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, και είναι ανθεκτική στην ξηρασία.

 

 

Δεντρολίβανο - Rosmarinus officinalis

Το Δεντρολίβανο είναι αειθαλής, αρωματικός θάμνος με μέγιστο ύψος 1,2 μ. Υπάρχει και η έρπουσα μορφή του που δεν ξεπερνά τα 0,30μ. σε ύψος. Έχει μικρά, βελονοειδή φύλλα και μωβ-κυανά άνθη. Αναπτύσσεται καλά σε θέσεις φύτευσης με πλήρη έκθεση στον ήλιο και μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε βραχώδη εδάφη. Αντέχει σε παράκτιες φυτεύσεις και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία.

 

 

Λεβαντίνη - Santolina chamaecyparissus

Η Λεβαντίνη είναι ένας αειθαλής θάμνος με ύψος από 30 έως 60 εκ. Έχει ασημοπράσινα φύλλα και το Καλοκαίρι ανθοφορεί με κίτρινα άνθη. Αναπτύσσεται με επιτυχία σε πολλούς διαφορετικούς τύπους εδαφών και χρειάζεται καλή αποστράγγιση. Είναι ανθεκτική στην ξηρασία, δεν αντέχει όμως τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

 

 

Λεβάντα - Lavandula angustifolia

Η Λεβάντα είναι ένας αειθαλής αρωματικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 60 εκ. Τα άνθη της, εμφανίζονται στα τέλη της Άνοιξης με αρχές Καλοκαιριού και έχουν μωβ χρώμα. Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και είναι κατάλληλη για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία.

 

Παχύφυτα

 

Αγαύη  - Agave americana

Η Αγαύη είναι ένα πολυετές παχύφυτο που φτάνει τα 2,5 μέτρα σε ύψος. Αναπτύσσεται πολύ καλά σε θέσεις με πλήρη έκθεση στον ήλιο αλλά και σε μερικώς σκιαζόμενες.  Είναι ικανή να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει καλός αερισμός του ριζώματός της. Πρόκειται για ένα φυτό πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία ενώ αντέχει και σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι -12 °C.

 

 

Αλόη - Aloe vera

 

 

Η Αλόη είναι πολυετές παχύφυτο πολύ γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι με πρασινοκίτρινα άνθη και προτιμά τη φύτευση σε ηλιόλουστες θέσεις ή ακόμα και σε μερική σκιά. Είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία ωστόσο το φύλλωμα της χάνει το όμορφο πράσινο χρώμα του και αποκτά κόκκινο-μωβ αποχρώσεις. Δεν είναι καθόλου ανθεκτική στο ψύχος.

 

 

Δασυλίριο - Dasylirion wheeleri

Το Δασυλίριο είναι πολυετές είδος παχύφυτου, που μπορεί να φτάσει το 1,5 μέτρο ύψος. Έχει μακριά μυτερά φύλλα και το άνθος του αναπτύσσεται πάνω από αυτά, αλλά εμφανίζεται σπάνια. Προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης. Είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία και κατάλληλο για φύτευση σε παράκτιες περιοχές.

 

 

Φοινικοειδή

 

Χαμαίρωπας χαμηλός - Chamaerops humilis

Ο χαμηλός Χαμαίρωπας είναι ένα φοινικοειδές δέντρο που φτάνει τα 2,5 μέτρα ύψος. Το φύλλωμά του αποτελείται από σκούρα πράσινα φύλλα και ανθοφορεί την Άνοιξη και το Καλοκαίρι με κίτρινα άνθη. Είναι ανθεκτικός στην ξηρασία και έχει αντοχή σε εδάφη φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.

 

Χουρμαδιά - Phoenix dactylifera

Η Χουρμαδιά είναι φοινικοειδές αειθαλές δέντρο με ύψος που μπορεί να ξεπεράσει τα 20 μέτρα.  Έχει κίτρινο-κρεμ άνθη που εμφανίζονται την Άνοιξη. Χρειάζεται φύτευση σε θέσεις με πλήρη ηλιοφάνεια και αναπτύσσεται εξαιρετικά  σε όλους τους τύπους των εδαφών που έχουν καλή αποστράγγιση. Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και τη φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές αλλά δεν αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Για τα κατάλληλα φυτικά είδη που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή σας με χαμηλές ανάγκες άρδευσης και συντήρησης συμβουλευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό της Κηποδιάθεσης για τη διαμόρφωση φυτοτεχνικής πρότασης.