Φυτά για βραχώδες υπέδαφος

Δεν είναι λίγες οι φορές που καλούμαστε να αναλάβουμε ένα αρκετά βραχώδες υπέδαφος προς διαμόρφωση. Η γενικότερη αντίληψη που επικρατεί είναι πως τα εδάφη αυτά είναι αφιλόξενα και δεν επιδέχονται παρεμβάσεις. Οι περιοχές που καλύπτονται σε ποσοστό  μεγαλύτερο από 30% με πέτρα αποκαλούνται βραχότοποι και συχνά μένουν ανεκμετάλλευτοι. Στην πραγματικότητα για την Αρχιτεκτονική τοπίου αυτές οι περιοχές αποτελούν πρόκληση αφού με σωστό σχεδιασμό και την αρμόζουσα διαχείριση το αποτέλεσμα είναι συχνά πιο εντυπωσιακό από ένα συμβατικό διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο. Η αποστολή μας δεν είναι η αλλαγή του χαρακτήρα του τοπίου αλλά η ανάδειξη αυτού μέσα από ήπιες παρεμβάσεις. Το κλειδί για ισορροπημένο αποτέλεσμα είναι η σωστή αναλογία κάλυψης του σκληρού υπεδάφους με άλλου είδους υφές, όπως φυτικό υλικό. Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη φυτών τα οποία επιβιώνουν μόνο σε τέτοιου είδους εδάφη αφού ευνοούνται από τις αντίστοιχες συνθήκες που επικρατούν (ξηρασία, αερισμός, άμεση αποστράγγιση, έντονη ηλιοφάνεια κ.α.).

Ορισμένα από αυτά τα είδη είναι τα κάτωθι:

Άλυσο κίτρινο

To κίτρινο Άλυσο είναι ετήσια πόα με αργή ανάπτυξη. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 0,20μ. αλλά εξαπλώνεται επιφανειακά σε μεγάλη έκταση για αυτό και θεωρείται καλό εδαφοκαλυπτικό. Τα φύλλα του είναι στενά και μικρά και αυτό που κερδίζει την προσοχή είναι τα πολλά, μικρά, κίτρινα άνθη του που εμφανίζονται την Άνοιξη. Επιβιώνει σε φτωχά και ξηρά εδάφη.

Μεσημβριάνθεμο

Το Μεσημβριάνθεμο είναι πολυετής πόα χαμηλής ανάπτυξης με μέγιστο ύψος 0,15μ. Είναι παχύφυλλη, με κυλινδρικά φύλλα καιέχει έντονη ανθοφορία με μωβ λουλούδια από τα τέλη της Άνοιξης. Χρησιμοποιείται για εδαφοκάλυψη και επιβιώνει σε παραθαλάσσιες περιοχές και άγονα εδάφη.

Σέντουμ Αντζελίνα

Πρόκειται για αειθαλές, πολυετές, έρπον παχύφυτο χαμηλής ανάπτυξης που φτάνει σε ύψος 0,15μ. Τα φύλλα του θυμίζουν βελόνες που όμως είναι εύκαμπτες. Ανθοφορεί το Καλοκαίρι με μικρά κίτρινα λουλούδια. Χρησιμοποιείται για εδαφοκάλυψη και επιβιώνει σε άγονα εδάφη και ξηρά κλίματα.

Θυμάρι έρπον

Το έρπον Θυμάρι είναι αρωματικό φυτό που δεν ξεπερνά τα 0,30μ. σε ύψος. Φέρει λεπτό, πράσινο φύλλωμα, μακρόστενο σε σχέση με τα άλλα θυμάρια, και έχει έρπουσα μορφή. Φυτεύεται και επιβιώνει σε βραχώδη και ξηρά εδάφη. Ανθίζει το Καλοκαίρι με μικρό σύνθετο μωβ λουλούδι.

Ίρις

Η Ίριδα είναι βολβώδες φυτό με μεγάλη διάρκεια ζωής που δεν ξεπερνά τα 0,35μ. σε ύψος. Ευδοκιμεί σε ξηρά και πετρώδη εδάφη και προτιμά τα θερμά κλίματα. Ανθοφορεί την Άνοιξη με εντυπωσιακά, μεγάλα λουλούδια σε μωβ απόχρωση.

Ευφόρβια

Η Ευφόρβια είναι αειθαλές φυτό χαμηλής ανάπτυξης που δεν ξεπερνά τα 0,40μ. Προτιμά ημισκιερές θέσεις και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Τα λουλούδια της εμφανίζονται την Άνοιξη, είναι πολύ μικρά και περικλείονται από κίτρινα φύλλα. Το φύλλωμά της έχει σκούρο πρασινομπλέ χρώμα με πολύ ενδιαφέρον μπορντώ μεταχρωματισμό το φθινόπωρο.

Λεβάντα

Η Λεβάντα είναι αειθαλές, αρωματικό φυτό που δεν ξεπερνά τα 0,70μ. σε ύψος και έχει πολυάριθμα είδη και ποικιλίες. Φέρει χνουδωτά φύλλα σε αργυροπράσινο χρώμα και έντονη ανθοφορία βιολετί χρώματος το Καλοκαίρι. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις για αυτό και επιβιώνει με χαρακτηριστική ευκολία σε κάθε τύπου υπέδαφος.

Αχίλλεα

Η Αχίλλεα είναι πολυετής πόα με τελικό ύψος τα 0,60μ. έχει έντονη ανθοφορία το Καλοκαίρι και κάνει αρωματικά λουλούδια σε έντονα χρώματα (ροζ, πορτοκαλί, κόκκινα). Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις  και τα ασβεστούχα, ξηρά εδάφη. Ανθεκτικό φυτό και στην αλμύρα της θάλασσας.

Στάχυς

Ο Στάχυς είναι αειθαλές φυτό με έντονο μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Το ύψος του φτάνει τα 0,30μ. Αγαπάει τις ημισκιερές θέσεις και τα ξηρά κλίματα ενώ αναπτύσσεται εξίσου καλά και σε ασβεστούχα εδάφη. Φέρει γκριζοπράσινα, χνουδωτά, μακριά φύλλα και ανθίζει το καλοκαίρι με μεγάλα, ροζ άνθη.

Εχινάτσια

Η Εχινάτσια είναι ποώδες φυτικό που φτάνει το 1μ. ύψος. Προτιμά προσήλιες θέσεις φύτευσης και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Ανθίζει το Καλοκαίρι με ροζ και λευκά λουλούδια που έχουν καφέ κέντρο. Είναι φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες και μελισσοκομικό ενδιαφέρον.

Για την επιτυχημένη σύνθεση και κατασκευή βραχώδους υπαίθριου χώρου συμβουλευτείτε Αρχιτέκτονα Τοπίου για ασφαλές και μακρόβιο αποτέλεσμα.