Φυτοπροστασία τριανταφυλλιάς

Φυτοπροστασία τριανταφυλλιάς

Εχθροί και ασθένειες: Κυριότερες ασθένειες της τριανταφυλλιάς είναι το ωίδιο, η σκωρίαση, η μαύρη κηλίδωση, η βοτρύτιδα (φαιά σήψη), η βακτηρίωση, η σήψη των ριζών και ο καρκίνος της τριανταφυλλιάς. Κυριότεροι εχθροί είναι οι αφίδες (μελίγκρες), οι θρίπες, ο τετράνυχος, τα κοκκοειδή ή ψώρες και ο υλοτόμος. Παρατηρούνται επίσης, χλωρώσεις ως αποτέλεσμα τροφοπενιών (χλώρωση σιδήρου, χλώρωση μαγνησίου).

Φυτοπροστασία με σπιτικά σκευάσματα - Καταπολέμηση Ιωδίου

Παραδείγματα τριανταφυλλιών προσβεβλημένες από ίωδιο

Σκεύασμα 1

  • 1 κουταλιά της σούπας φυτικό έλαιο
  • 1 λίτρο νερό μη χλωριωμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας στοματικό διάλυμα
  • 1 κουταλιά υγρό σαπούνι (βιοδιασπώμενο)
  • 1 ½ κουταλιά μαγειρικής σόδας

Σημείωση: Το ξύδι το βάζουμε τελευταίο- Ανάδευση- Ψεκασμός των φυτών.

Καταπολέμηση ωιδίου με θείαφισμα.(θείο S)

Χρήσιμη συμβουλή: Μην αφήνεται τις τριανταφυλλιές σας να διψάσουν πριν το θειάφισμα. Καταπολέμηση σκωρίασης και μαύρης κηλίδωσης

Aντιμετώπιση

1 κουταλιά της σούπας Ξύδι σε ένα λίτρο νερό.
Σημείωση: ψεκάζουμε τις προσβεβλημένες περιοχές μια φορά την ημέρα, μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Καταπολέμηση από μύκητες και ιώσεις Πρόληψη με σκόνη γάλακτος. Τοποθετούμε στο έδαφος γύρω από το φυτό σκόνη γάλακτος, περίπου 2 κουταλιές της σούπας. Σε περίπτωση προσβολής του φυτού ψεκάζουμε τα προσβεβλημένα μέρη με διάλυμα γάλακτος. Το διάλυμα το φτιάχνουμε με ίσα μέρη νερού κ γάλακτος. Εντομοκτόνα(εντομοαπωθητικά) 1 Λίτρο νερό 2 κουταλιές πράσινο σαπούνι Έγχυμα καπνού( για αφίδες και θρίπες): 100γρ καπνού 1 λίτρο νερό Σημείωση: Εμβαπτίζουμε τον καπνό για 24 ώρες στο νερό. Σουρώνουμε και ύστερα ψεκάζουμε τις προσβεβλημένες περιοχές. 1 λίτρο νερό 2 κουταλάκια του πράσινο σαπούνι 1 κουταλάκι του γλυκού οινόπνευμα.

Προσέλκυση ή Εξαπόλυση Εντόμων, Ωφέλιμοι μύκητες
A. Αρπακτικά έντομα Coccinellideae (Πασχαλίτσες) Adalia bipunctata (Καταπολεμά Αφίδες) Coccinella septempunctan (Καταπολεμά Αφίδες) Chrysoperla carnea (Καταπολεμά διάφορα είδη Αφίδων)
B. Εντομοπαθογόνοι Μύκητες Verticillium lecanii (Διάφορα είδη Αφίδων) Beauveria bassiana (Διάφορα είδη Αφίδων)