Η ενασχόλησή μας με τα φυτά

Η ενασχόλησή με τα φυτά, τον κήπο και γενικώς τον περιβάλλοντα χώρο δείχνει την ανθρώπινη ανάγκη να κατοικούμε σε υγιές και όμορφο περιβάλλον. Ωστόσο η πολύωρη και επίμονη ενασχόλησή μας με αυτά συχνά είναι αχρείαστη και μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής για τα φυτά καθώς δεν έχουν όλα τα είδη τις ίδιες απαιτήσεις άρδευσης, λίπανσης, κλαδέματος, ήλιου, στράγγισης κλπ. Τα περισσότερα μάλιστα έχουν υγιή ανθοφορία και καρποφορία με λίγη φροντίδα από εμάς. Η επιστήμη της Αρχιτεκτονικής Τοπίου εκτός από τη δημιουργία του αισθητικά άρτιου αποτελέσματος ενός χώρου στοχεύει επίσης και στη ζωνοποίηση των ειδών στο περιβάλλοντα χώρο βάσει αναγκών άρδευσης, απαιτήσεις λίπανσης, εξάπλωση ασθενειών από είδος σε είδος, υφής, χρώματος, χρήσης, κλπ.

Τρεις συχνότεροι χειρισμοί υπερβολικής περιποίησης που νεκρώνουν τα φυτά μας είναι:

  1. Το πολύ συχνό πότισμα είναι η συνηθέστερη αιτία για τα φυτά που μαραίνονται. Η πρώτη αντίδρασή όταν αντικρίζουμε ένα φυτό που ξεκινάει να μαραίνεται είναι να το ποτίσουμε. Παραδόξως, ένα φυτό μπορεί να μαραθεί με τον ίδιο ρυθμό και τα ίδια συμπτώματα λόγω της πολύ συχνής άρδευσής του. Συνήθως το πρόβλημα εντείνεται όταν το έδαφος δεν έχει ικανοποιητικό πορώδες για άμεση αποστράγγιση με αποτέλεσμα να προκαλείται σήψη στο ριζικό σύστημα και σταδιακά να μαραίνεται ώσπου να νεκρωθούν όλα τα στελέχη του. Για αυτό λοιπόν όταν αρχίσουν να εντοπίζονται τα πρώτα σημάδια από καφέ κηλίδες ή κίτρινα σημεία στα φύλλα τότε καλό είναι να ελέγχονται οι ρίζες του φυτού και να γίνεται καλός αερισμός του χώματος. Οι ρίζες θα πρέπει να μη έχουν δυσάρεστη οσμή και να είναι σταθερές. Το ριζικό σύστημα χρειάζεται αέρα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα μεταξύ της εφαρμογής των ποτισμάτων που θα επιτρέψουν στο χώμα να αποβάλει την περίσσια υγρασία και θα δώσει αέρα στη ρίζα. Σε ένα μόνιμα βρεγμένο έδαφος είναι αδύνατον να λειτουργήσει ο αερισμός. Αν το ριζικό σύστημα έχει υποστεί εμφανή ταλαιπωρία τότε είναι δύσκολο να ανατραπεί η κατάστασή του. Σε αυτή την περίπτωση δεν βοηθούν οι λιπάνσεις και ο ήλιος αλλά το άμεσο στέγνωμα του χώματος και η σκιά. Πριν από κάθε άρδευση ελέγχεται πάντα αν έχει στεγνώσει το χώμα του φυτού αλλιώς δίνουμε χρόνο. Ο χρόνος που χρειάζεται κάθε φορά ένα φυτό διαφέρει και
    εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, την υγρασία, τη βροχόπτωση, την ηλιοφάνεια, την ξηρασία και άλλα φαινόμενα που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξατμισοδιαπνοή του εδάφους.
  2. Η αυξημένη και τακτική λίπανση είναι ένας ακόμη λόγος που δεν βοηθά τα φυτά να έχουν υγιή και σταθερή ανάπτυξη. Αναλόγως τη σύσταση του κάθε λιπάσματος προκαλούνται διαφορετικού είδους προβλήματα στο φυτό. Για παράδειγμα η συχνή εφαρμογή συνθετικού λιπάσματος με άλατα δημιουργεί συσσώρευση αλάτων στο χώμα με αποτέλεσμα να καίγονται οι ρίζες και να νεκρώνεται το φυτό.
    Η αναλογία και η συχνότητα θα πρέπει να επιδειχθεί από ειδικό γεωπόνο ώστε η ποσότητα νερού που διοχετεύεται σε κάθε φυτό να διασπά τα άλατα και να το ωφελεί χωρίς να προξενεί πρόβλημα στη ρίζα. Η λίπανση με σκευάσματα πλούσια σε άζωτο είναι η πιο διαδεδομένη και βοηθάει την υγιή ανάπτυξη του φυτού. Ωστόσο, η συχνή εφαρμογή τους με σκοπό την ταχεία ανάπτυξη στρεσάρει το φυτό, προκαλεί ασθένειες και έλκει έντομα τα οποία τρέφονται από την υπερβολική αύξηση ποσότητας χυμών που παράγουν λόγω της έντονης λίπανσής του.
    Όλα τα φυτά περνούν μία περίοδο αδρανοποίησης. Τα φυτά που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο μπαίνουν στη διαδικασία του λήθαργου κατά τη χειμερινή περίοδο όταν η θερμοκρασία πέφτει. Τα φυτά εσωτερικού χώρου θα πρέπει να έχουν ένα
    αντίστοιχο διάστημα ξεκούρασης με μείωση άρδευσης και λίπανσης μέχρι να δώσουν σημάδια αναγέννησης. Τότε επιστρέφουμε στην τακτική διαδικασία περιποίησής τους.
  3. Οι υπερβολικές ποσότητες οργανικού λιπάσματος δεν βοηθούν αν και η κομποστοποίηση όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα της Κηποδιάθεσης είναι εξαιρετικά ευεργετική για τα φυτά μας. Όμως η υπερβολή και σε αυτό το θέμα περισσότερο δυσχεραίνει τις συνθήκες ανάπτυξης ενός φυτού παρά το βοηθάει. Η εφαρμογή οργανικού λιπάσματος σε πάχος 5 εκατοστών από την επιφάνεια του εδάφους εμπλουτίζει και αποδεσμεύει τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται, κρατάει την απαραίτητη υγρασία και προστατεύει τους σπόρους μέχρι να ενοποιηθούν με το χώμα και να ενεργοποιηθούν. Αντιθέτως, η μεγαλύτερη ποσότητα εμποδίζει την ίση κατανομή του νερού και την απορρόφησή του από το έδαφος αφού η μεγαλύτερη ποσότητα εξατμίζεται πριν φτάσει σε αυτό.
    Προτείνεται η επιφάνεια γύρω από κάθε φυτό σε μικρή ακτίνα 5 εκατοστών να παραμένει ακάλυπτη ώστε να απορροφάται το νερό και να αερίζεται το έδαφος που καλύπτει τις ρίζες. Περιμετρικά το οργανικό λίπασμα θα κρατάει στο έδαφος την υγρασία και τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα. Το να καλύπτουμε την επιφάνεια των ριζών με κομπόστ αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει σήψη των ριζών και να βρουν καταφύγιο έντομα που θα οδηγηθούν στο ριζικό σύστημα και θα καταστρέψουν το φυτό. Συνήθως η σήψη από υπερβολική δόση κομπόστ είναι πιο αργή από αυτή που προκαλεί το υπερβολικό πότισμα για αυτό χρειάζετια τακτική παρακολούθηση.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της Κηποδιάθεσης είναι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσει να διατηρήςετε έναν όμορφο και υγιή εξωτερικό και εσωτερικό χώρο.