Το μαύρο χρώμα στον κήπο

Είναι πολλά τα χρώματα τα οποία μπορούν να συνθέτουν ένα κήπο. Υπάρχουν όμως και κάποια που σπανιώς τα συναντά κανείς σε άνθη και φυτά και προκαλούν το ενδιαφέρον. Ένα από αυτά είναι το μάυρο που έρχεται για να διεκδικίσει τη θέση του στις φυτικές συνθέσεις αποδίδοντας δραματικό τόνο στο αποτέλεσμα και έντονες αντιθέσεις στο σύνολο. Η ασύγκριτη ένταση που προσδίσει το μαύρο χρώμα στον εξωτερικό χώρο κάνει το αποτέλεσμα τόσο δυναμικό που διαμορφώνει μία εναλλακτική αισθητική.

Μαύρη πετούνια

Η μαύρη πετούνια είναι το αποτέλεσμα διασταύρωσης υπαρχουσών ποικιλιών διαφορετικών χρωμάτων. Είναι ετήσιο ποώδες φυτό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Τα φύλλα της είναι πράσινα, ωοειδή και χνουδωτά . Το άνθος έχει βελούδινη υφή για αυτό και έχει ονομαστεί ‘’Black velvet’’. Μπορεί να φτάσει τα 40 εκ. σε ύψος. Πρόκειται για φυτό που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα της κατηγορίας λόγω ύφους και χρώματος.

Μαύρη τουλίπα

Η τουλίπα είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο δημοφιλή βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε το Φθινόπωρο στον κήπο ή σε γλάστρα για να ανθίσουν Μάρτιο-Απρίλη. Η φύτευση των βολβών της τουλίπας γίνεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και σε παρτέρια στον κήπο. Τοποθετούμε κάθε βολβό σε βάθος περίπου 8-10 εκ., με τη μύτη του βολβού προς τα πάνω και σε αποστάσεις 10-20 εκατοστά μεταξύ τους. Η μαύρη τουλίπα κατά κύριο λόγο έχει σκούρο μωβ χρώμα που σε κάποιες πτυχώσεις της γίνεται μαύρο. Αποτελεί σπάνιο και ακριβό άνθος.

Μαύρος κρίνος

Ο μαύρος κρίνος ή αλλιώς η Κάλα είναι ένα βολβοειδές λουλούδι με φαρδιά, πράσινα φύλλα και εντυπωσιακό άνθος. Ανθίζει μια φορά ετησίως, διατηρεί το άνθος της για περισσότερο από έναν μήνα και με έναν ήπιο Χειμώνα μπορεί να διατηρηθεί μέχρι την επόμενη Άνοιξη. Το πολύ ιδιαίτερο αυτό λουλούδι οφείλει το ονομά του (Κάλα) σε έναν Ιταλό Βοτανολόγο. Διακρίνεται για τη σκούρα μωβ-μαύρη απόχρωσή του και αποτελεί βασικό στοιχείο των εκκεντρικότερων φυτοσυνθέσεων παγκοσμίως.

Μαύρος πανσές

Ίσως ο σπανιότερος χρωματισμός που θα δείτε στον πανσέ. Οι πανσέδες είναι από τα πιο δημοφιλή ετήσια ανοιξιάτικα λουλούδια και χαρακτηρίζονται από γρήγορη ανάπτυξη με ύψος που δεν ξεπερνά τα 15-25 εκ. Έχουν πυκνή βλάστηση και πρώιμη εντυπωσιακή ανθοφορία. Ξεκινά να ανθίζει την Άνοιξη, και διαρκεί μέχρι το Καλοκαίρι.

Μαύρο γρασίδι (Mondo)

Το γρασίδι Μondo χρησιμοποιείται κυρίως ως εδαφοκαλυπτικό. Έχει μαύρα λογχοειδή φύλλα, όπως αυτά του κοινού χλοοτάπητα, που αναπτύσσονται σε ύψος έως τα 15-20 εκ. Τα στελέχη του είναι είναι σκούρα μωβ έως μαύρα, και αποδίδουν ένα δραματικό οπτικό αποτέλεσμα στο χώρο. Στα τέλη του Καλοκαιριού, ανθοφορεί με μικροσκοπικά ροζ λουλούδια δημιουργώντας ισορροπημένη χρωματική αντίθεση που προσελκύει το βλέμμα.

Λουλούδι νυχτερίδα

Ίσως το πιο παράξενο άνθος ανατομικά. Το όνομά του το πήρε από το χρώμα του και τη μορφολογία του η οποία πράγματι θυμίζει νυχτερίδα. Τα άνθη του φτάνουν έως τα 30 εκ. σε ύψος, τα φύλλα του είναι μεγάλα και γυαλιστερά ενώ φέρει κρεμάμενους στήμονες που φτάνουν σε μήκος τα 70 εκ. Ανθίζει αργά την Άνοιξη έως το Φθινοπώρο και μπορεί να ανθίσει μέχρι και 8 φορές τη ίδια σεζόν ενώ παράγει περίπου 6-12 λουλούδια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής. 

Μαύρη κενταύρια

Η ποικιλία 'Black Ball' της Κενταύριας παράγει σκούρα μπορντώ – μαύρα άνθη. Το ύψος της φτάνει τα 30-40 εκ. ενώ τα φύλλα της είναι μονά και λογχοειδή. Όταν φυτεύονται από Αύγουστο έως και Σεπτέμβριο, ανθοφορούν νωρίς το Καλοκαίρι. Στον κήπο, η μαύρη Κενταύρια, δείχνει καλύτερα όταν περιβάλεται από φυτά με ανοιχτόχρωμα λουλούδια. Είναι φυτό που προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και το προσελκύει πεταλούδες.

Μαύρη αλθαία

Ένα πολύ εντυπωσιακό και επιβλητικό φυτό με ύψος που φτάνει από το 1,5 –έως και τα 2 μ. Ανθοφορεί από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο με μεγάλα στρογγυλά άνθη. Αγαπάει τα εδάφη με έντονη υγρασία και τις ηλιόλουστες θέσεις. Η ποικιλία με το μαύρο άνθος ονομάζεται Black Nigra Hollycock.

Μαύρη ιπομέα

Πρόκειται για είδος πόας που μπορεί να αναρριχηθεί καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις. Τα φύλλα της έχουν σχήμα καρδιάς και η ανθοφορία της εμφανίζεται το Καλοκαίρι. Δεν εχει ιδιαίτερες κλιματικές και εδαφικές απαιτήσεις. Η τοποθέτησή της ανάμεσα σε άλλα φυτά θέλει προσοχή καθώς η ανάπτυξή της είναι γρήγορη και επιθετική καλύπτοντας το έδαφος ή ανεβαίνοντας πάνω στα γειτονικά φυτά. Η μαύρη ποικιλία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και την κάνει να διαφοροποιείται από τα τριγύρω φυτά.

Μαύρο αιώνιο

Από τα πλέον δημοφιλή παχύφυτα, λόγω του ιδιαίτερου σχήματος και της χρωματικής ποικιλίας των φύλλων του. Το αιώνιο δεν αντέχει τον παγετό και θέλει θερμοκρασίες πάνω των 5 βαθμών Κελσίου. Επιβιώνει σε εσωτερικό χώρο, με έντονο φως και καλό αερισμό εξίσου καλά με τον εξωτερικό. Μπορεί να φθάσει σε ύψος ενός μέτρου, ανάλογα με την ποικιλία, και ανθίζει τον χειμώνα με πολλά μικρά κίτρινα άνθη, Έχει πανέμορφο φύλλωμα σε σχήμα κουταλιού σε αποχρώσεις του μπορντό που καταλήγει σε μαύρο χρώμα.