Ποια φυτά προσελκύουν τις πεταλούδες

Οι πεταλούδες εκτός από όμορφα έντομα συμβάλλουν και στην επικονίαση των φυτών μας. Εμφανίζονται την Άνοιξη και αναλόγως τα φυτικά είδη που διατηρούμε μπορούμε να τις απολαμβάνουμε περισσότερο στο χώρο μας. Ανάμεσα σε εποχιακά ανθόφυτα, ανθοφόρους θάμνους κ.α. υπάρχουν αρκετές επιλογές φυτών που λειτουργούν σαν μαγνήτης για τις πεταλούδες. Γενικώς προτιμούν τα άνθη που είναι πλούσια σε γύρη (όπως Χρυσόβεργα, Μπουτλέια, Λουίζα κ.α.), τα φωτεινά χρώματα, το θερμό κλίμα και τα απάνεμα σημεία.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στην ζωή της πεταλούδας, είναι η φάση που μεταμορφώνεται από προνύμφη στο πανέμορφο αυτό έντομο. Μια ήσυχη γωνιά, προστατευμένη από ανέμους και θορύβους, θα προσφέρει στις πεταλούδες έναν ιδανικό τόπο για να γεννήσουν τα αυγά τους και να τους επιτρέψουν να μεταμορφωθούν. Με τη γύρη των φυτών θα θρέψουν τις προνύμφες τους και έπειτα θα εξελιχθούν σε ενήλικες πεταλούδες.

Οι πεταλούδες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και δεν διαθέτουν άμυνες στα φυτοφάρμακα και ακόμη και ελάχιστη ποσότητα μετά από καιρό μπορεί να είναι θανατηφόρα. Για αυτό στην προσπάθειά μας για τη διατήρηση ενός οργανικού κήπου καλό είναι να έχει αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε ψεκασμός.

Τρέφονται με πολύ συγκεκριμένα είδη φυτών και σε συνδυασμό με την εξαφάνιση των άγριων φυτών από ζιζανιοκτόνα και τη χρήση εντομοκτόνων κατέληξαν να εξαφανιστούν πολλά είδη πεταλούδας και να μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός τους. Αυτό είχε ως συνέπεια να μειωθούν και οι φυσικοί εχθροί τους προκαλώντας ανισορροπία στο οικοσύστημα. Ως αποτέλεσμα είναι η σταδιακή μείωση του πληθυσμού τους την ώρα που σε μεμονωμένες περιοχές παρατηρείται υπερπληθυσμός τους.

Κάποια από τα είδη που βοηθούν στην προσέλκυσή τους είναι τα παρακάτω: