Τοξικά Φυτά για παιδιά/κατοικίδια

Τα φυτά εξωτερικών χώρων είναι απαραίτητα τόσο για την διακόσμηση ενός χώρου, όσο και για τα οφέλη που μας προσφέρουν στην υγεία και στην ψυχολογία μας. Ωστόσο, ορισμένα φυτά ενέχουν κινδύνους για τα μικρά μέλη της οικογένειας αλλά και για τους τετράποδους φίλους μας. 

Ορισμένα επικίνδυνα φυτά για τα παιδιά είναι τα εξής:
 

Ορτανσίες (Hydrangea)

Η Ορτανσία είναι πολύ δημοφιλές διακοσμητικό φυτό και διαθέτει όμορφα άνθη σε διάφορα χρώματα. Ωστόσο, αν κάποιο μικρό παιδί μασήσει τα άνθη της είναι πολύ επικίνδυνο. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να προκληθεί χαμηλή πίεση, υψηλός κίνδυνος ζάλης ακόμα και ανακοπή.
 

Φασκομηλιά (Salvia divinorum)

Το φυτό αυτό θεωρείται παραισθησιογόνο. Συχνά συγχέεται με το κοινό φασκόμηλο, το οποίο είναι βρώσιμο και έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο είδος περιέχεται ένα παραισθησιογόνο σύμπλεγμα που προκαλεί παραισθήσεις και αλλοίωση της συνείδησης.
 

 Μπρουγκμάνσια ή τρομπέτα του Αγγέλου (Brugmansia arborea)

Είναι διακοσμητικό φυτό και τα άνθη του κρέμονται ενώ διαθέτουν ευχάριστη μυρωδιά. Περιέχει ωστόσο ουσίες που αναστέλλουν το νευρικό σύστημα και προκαλούν παραφροσύνη, παράλυση και διάφορα ψυχωτικά επεισόδια τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο. 
 

Βουκαμβίλια   (Bougainvillea)

Είναι αναρριχητικό φυτό με πολύχρωμα άνθη , το οποίο το συναντάμε συχνά στους εξωτερικούς χώρους σπιτιών, σε πεζοδρόμια αλλά και σε πολλά νησιά της χώρας μας. Το στέλεχος, οι σπόροι και τα άνθη της περιέχουν κυανογόνα, τοξικές δηλαδή ουσίες που επιδρούν αρνητικά στην καρδιά. Αν καταποθούν μέρη του φυτού, προκαλούνται αρρυθμίες ταχυκαρδίες κ.α.
 

Μερικά επικίνδυνα φυτά για τα κατοικίδια είναι τα εξής:

Πικροδάφνη (Nerium oleander)

Η Πικροδάφνη είναι ιδιαίτερα τοξική, ειδικά αν καταναλωθούν τα άνθη, τα φύλλα ακόμα και το στέλεχος της. Το φυτό αυτό περιέχει καρδιακές γλυκοσίδες, οι οποίες επιδρούν στον οργανισμό και συνήθως προκαλούν γαστρεντερικά και καρδιακά προβλήματα.  Ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να προκληθεί ακόμα και θάνατος. Το φυτό αυτό είναι επικίνδυνο και για τα παιδιά, γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. 
 

Χελιδονόχορτο (Chelidonium majus)

Εάν καταποθεί το συγκεκριμένο φυτό, λόγω των χημικών ουσιών που περιέχει, είναι πιθανό να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια τόσο σε σκύλους όσο και σε γάτες. 
 

Αζαλέες ή Ροδόδεντρα  (Rhododendron indicum)

Τα περισσότερα είδη Ροδόδεντρων όπως και οι Αζαλέες περιέχουν τοξίνες και αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες καθίστανται επικίνδυνες. Μπορούν να προκαλέσουν νευρολογικά, καρδιαγγειακά και γαστρεντερικά προβλήματα.
 

Στρελίτσια (ή πουλί του παραδείσου) (Strelitzia reginae)

Είναι ιδιαίτερα όμορφο φυτό και ανθεκτικό, ωστόσο είναι πολύ τοξικό για τους τετράποδους φίλους μας, καθώς περιέχει κυανιούχο υδρογόνο, το οποίο αν καταναλωθεί μέσω του φυτού προκαλεί απώλεια ελέγχου κινήσεων και γαστρεντερικά προβλήματα.
 

Κρίνοι (Lilium)

Τα περισσότερα είδη Κρίνων είναι ιδιαίτερα τοξικά, κυρίως για τις γάτες και η  κατάποση μικρού αριθμού φύλλων, γύρης ή μέρος του στελέχους προκαλεί νεφροτοξίκωση και πιθανό να τις οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Θεωρούνται επίσης επικίνδυνα φυτά και για τα μικρά παιδιά.

 

Ρίκινος (Ricinus communis)

Γνωστό φυτό από το οποίο εξάγεται το καστορέλαιο. Το συναντάμε σαν καλλωπιστικό σε σπίτια. Ωστόσο ο καρπός του περιέχει μια εξαιρετικά τοξική πρωτεΐνη, την ρικίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και άλλα ποικίλα συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο, πολυδιψία, αδυναμία, απώλεια όρεξης κ.α.

  Τα παραπάνω φυτά που αναφέραμε είναι κυρίως καλλωπιστικά και υπάρχει η δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης μας σε αυτά.  Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν έχουμε μικρά παιδιά και κατοικίδια αλλά επιθυμούμε να έχουμε τα συγκεκριμένα φυτά στον κήπο μας. Δεν είναι απαγορευτικό, γι’ αυτό αν ακολουθήσουμε ορισμένες προφυλάξεις όπως το μάζεμα των φύλλων και των πετάλων που πέφτουν και το πλύσιμο των χεριών, εάν έρθουμε σε επαφή με το φυτό, μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε στην διακόσμηση του κήπου μας.