To φαινόμενο της θερμικής νησίδας
Είναι αισθητό πως οι μεγαλουπόλεις λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές. Αυτό συμβαίνει λόγω της διοχετευμένης θερμότητας στις επιφάνειες των υλικών (άσφαλτος, αλουμίνιο, μπετόν κλπ.) κατά τη διάρκεια της ημέρας η οποία επιβαρύνει κατά πολύ και τη θερμοκρασία κατά τις νυχτερινές ώρες στην πόλη. Για αυτό συχνά τα βράδια δεν υπάρχει πτώση θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να είναι αρκετά βεβαρυμένη η ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την υγρασία. Οι περιοχές που επιβαρύνονται από το φαινόμενο της θερμικής νησίδας έχουν έντονα ζεστό καλοκαίρι και λιγότερο ψυχρό χειμώνα.
Το πρόβλημα της θερμικής νησίδας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παρουσία αστικού πρασίνου. Πλέον η αρχιτεκτονική τοπίου προσφέρει λύσεις άμεσα εφαρμόσιμες για τις ιδιωτικές κατοικίες στις πόλεις με την κατάλληλη χωροταξική και κλιματική ένταξη των φυτικών ειδών σε αυλές, κήπους, βεράντες, δώματα, ζαρντινιέρες κ.α. Η παρουσία πρασίνου διαμορφώνει μικροκλίμα ιδιαίτερα ευεργετικό για το τριγύρω περιβάλλον και διατηρεί σκιασμένες επιφάνειες αποτρέποντάς τες από το να συσσωρεύσουν και να αποδόσουν επιπλέον θερμότητα. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται το φαινόμενο της θερμικής νησίδας.
Βάσει έρευνας του εργαστηρίου Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών το καλοκαίρι η θερμοκρασία σε αστική περιοχή πρασίνου εμφανίζεται κατά 2-3° C χαμηλότερη σε σχέση με τις γύρω «μη πράσινες» περιοχές, και τις νύχτες του χειμώνα υψηλότερη. Εάν για παράδειγμα το θερμόμετρο στην πόλη δείχνει 39° C υπό σκιάν, τότε η θερμοκρασία σε άλσος της πόλης είναι 36-37° C, σε πάρκο αυτής 37-38° C ενώ σε κεντρικό της δρόμο χωρίς σκίαση 43-45° C.
Τα φυτά εκτιμάται πως απορροφούν το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας και συμβάλλουν στη μείωση θερμοκρασίας εντός της πόλης. Ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος και μένει στο έδαφος, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του αέρα κάτω από τα δένδρα να είναι μέχρι και 14° C χαμηλότερη σε σχέση με αυτή πάνω από την κόμη τους. Μελέτες του Lawrence Berkeley Laboratory έδειξαν ότι οι ημερήσιες μέσες θερμοκρασίες αέρα είναι 2-3° C χαμηλότερες σε γειτονιές με δένδρα, σε σχέση με αντίστοιχες που δεν έχουν δένδρα.
Αξιοσημείωστο είναι πως ένα δένδρο μέσης ηλικίας διαπνέει εντός εικοσιτετραώρου περίπου 400 λίτρα νερού καταναλώντας σε ενέργεια 250.000 kcal περίπου, όση δηλαδή εννιά κλιματιστικά μέσης απόδοσης, που λειτουργούν επί εικοσιτετράωρο. Μία επιπλέον παράμετρος που συχνά δε λαμβάνεται υπόψιν είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και της θερμοκρασίας με τις μονάδες κλιματιστικών οι οποίες όχι μόνο δε συμβάλλουν στην πτώση της θερμοκρασίας αλλά αντιθέτως την ενισχύουν. Η σχετική υγρασία του αέρα υπολογίζεται ότι είναι κατά 7-14% μεγαλύτερη σε μια αστική περιοχή πρασίνου από τη γύρω περιοχή της. Η συμβολή τής βλάστησης είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο εξισορροπώντας το μικροκλίμα της ευρύτερης περίοχης στην οποία εγκαθίσταται.
Η Κηποδιάθεση προτείνει καλλωπιστικά δέντρα, θάμνους, ετήσια, εποχιακά και άλλα είδη φυτών αναλόγως την περιοχή και διαμορφώνει ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα το οποίο έχει άμεσο ενισχυτικό αποτέλεσμα στο περιβάλλον και το μικροκλίμα.
Διαθέτοντας την εμπειρία, την τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό γεωπόνων και αρχιτεκτόνων τοπίου με σεβασμό προς τη φύση και τον πελάτη ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του πελάτη.