Φυτά εσωτερικού χώρου

Φυτά εσωτερικού χώρου

Τι εννοούμε με τον όρο «φυτά εσωτερικού χώρου»;

Είναι όλα τα φυτά, με τα ελκυστικά φυλλώματα και τα λουλούδια τους όπως τα κακτοειδή, οι ορχιδέες ή θάμνοι που παράγουν λουλούδια και τα οποία ονομάζονται έτσι για τον απλούστατο λόγο επειδή στο κλίμα της χώρας μας δεν μπορούν να επιβιώσουν, αν φυτευτούν στην ύπαιθρο. Σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Βραζιλία ή τη νότια Αφρική, τα φυτά αυτά αναπτύσσουν κανονικά το βλαστικό τους κύκλο στην ύπαιθρο. Γενικά είναι φυτά εξωτικά ή μεσογειακά που αγαπάνε τον ήλιο και τη ζεστασιά. Έτσι κάποια φυτά της συγκεκριμένης κατηγορίας μπορούμε να τα μεταφέρουμε έξω τους καλοκαιρινούς μήνες. Η παραμονή τους στην ύπαιθρο δεν μπορεί παρά να τα κάνει πιο εύρωστα και να δυναμώσει το φύλλωμά τους. Τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν την ανάγκη από κάλυψη ηλιακής ακτινοβολίας όπως και καλού αερισμού. Αν το μέρος ανάπτυξης τους είναι πολύ σκοτεινό, «λεπταίνουν» οι βλαστοί τους και εξασθενίζουν. Παράλληλα, οι βλαστοί τους όμως πρέπει να προστατευτούν απ' τον άμεσο ήλιο, που πολλά είδη φυτών δεν «αγαπούν». Ιδιαίτερα απ' τον Μάρτιο - Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, το μεγαλύτερο μέρος πρέπει να προφυλάσσεται από την άμεση επίδραση των ηλιακών ακτινών, όπως και από τις μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας. Δημιουργία κατάλληλων συνθηκών Τα φυτά εσωτερικού χώρου προέρχονται κατά 80% από την τροπική και υποτροπική ζώνη. Τα φυτά της εύκρατης ζώνης δεν έδωσαν κατάλληλες ποικιλίες με τις οποίες μπορούμε να διακοσμήσουμε εσωτερικούς χώρους. Πρέπει να τονισθεί ότι η κατασκευή των χώρων αυτών, δεν ευνοεί την ανάπτυξη των φυτών. Δεν υπάρχουν ειδικά φυτά εσωτερικών χώρων και πρέπει εμείς οι ίδιοι να τους παρέχουμε συνεχή βοήθεια.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να διαιρεθούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Στα ανθοφόρα, στα φυλλώδη ή πράσινα και σε παχύφυτα ή σαρκώδη. Στα ανθοφόρα (γεράνια, ορτανσίες) ανήκουν αυτά που κύριο διακομητικό στοιχείο τους είναι το άνθος. Η προσαρμοστικότητα τους στον κλειστό χώρο είναι δυσκολότερη απ' τα φυλλώδη. Τα φυλλώδη είναι τα κύρια φυτά εσωτερικών χώρων και κύριο στοιχείο τους είναι το φύλλωμα τους και μετά τα άνθη (φίκος, αράλια κτλ). Τέλος τα παχύφυτα είναι φυτά με ιστούς υδαρείς (υδατώδεις) και φυτικό σώμα, πολλές φορές ογκώδες (π.χ. κάκτοι). Τα περισσότερα παχύφυτα κατάγονται απ' τις ξερές και ημίξερες περιοχές της Αμερικής. Το περιβάλλον των φυτών παίζει σημαντικό ρόλο όπως το έδαφος, η λίπανση, η άρδευση και η ατμοσφαιρική υγρασία, καθώς εκ των πραγμάτων τα φυτά αυτά βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση απ' τα υπόλοιπα. Μεγάλη σημασία λοιπόν έχει και ο παράγοντας φως που είναι βασικό στοιχείο για τη φωτοσύνθεση. Κανένα φυτό δεν ζει χωρίς φως. Οι ανάγκες τώρα σε φωτισμό των φυτών εσωτερικού χώρου διαφέρουν ανάλογα με το είδος και την καταγωγή του φυτού. Αυτά που προέρχονται από ερημικές περιοχές είναι φυσικά πιο απαιτητικά σε φως. Τα περισσότερα όμως από τα φυτά εσωτερικού χώρου αναπτύσσονται σε δάση, όπου τα χαμηλής αναπτύξεως φυτά ζουν και μεγαλώνουν κάτω απ' το φύλλωμα των μεγάλων και ψηλών δένδρων.

Επομένως, η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει σ 'αυτά τα φυτά με μικρότερη ένταση, γι'αυτό και ευδοκιμούν σε κλειστούς χώρους. Γενικά , τα φυτά ανάλογα με τη πηγή προέλευσης τους χρειάζονται περισσότερο, λιγότερο ή περισσότερο φως. Να σημειωθεί ότι τα φυτά που έχουν φύλλωμα ποικιλόχρωμο, απαιτούν επαρκή φωτισμό για να διατηρήσουν το χρωματισμό στα φύλλα. Η απευθείας έκθεση στον ήλιο των φυτών εσωτερικού χώρου μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Όσο πιο πράσινο είναι το φύλλωμα τόσο πιο εύκολα προσαρμόζεται το φυτό σε εσωτερικό χώρο με χαμηλό φωτισμό. Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η φωτεινότητα (ένταση του φωτός) η οποία από 8.000-10.000 Foot Candles (F.C.) στην ύπαιθρο, μία ηλιόλουστη μέρα (άμεσο φωτισμό), πέφτει στα 60 F.C. σ' ένα σπίτι ή ένα μαγαζί. Επίσης η φωτεινότητα σε απόσταση 3μέτρων μακριά απ 'το παράθυρο μειώνεται στο 50%. Έτσι πολλές φορές ο τεχνητός φωτισμός κρίνεται απαραίτητος, όπως με λάμπες πυρακτώσεως ή φθορισμού. Είναι γνωστό πως τα φυτά εσωτερικού χώρου πολλές φορές γέρνουν προς το παράθυρο. Αυτό συμβαίνει για να δέχονται τα φύλλα κάθετα τις ακτίνες του ήλιου. Για τους εσωτερικούς χώρους επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο κοινός λαμπτήρας των 40W που δεν πρέπει όμως να τοποθετείται μακρύτερα από 1,2 μέτρα και πλησιέστερα των 60 εκατοστών απ' το φύλλωμα. Συμπερασματικά:

Η παρουσία και η διατήρηση της ζωής επί της γης είναι άμεσα συνδεδεμένη με το φαινόμενο της φωτοσυνθέσεως, γιατί όλοι σχεδόν οι οργανισμοί ετερότροφοι και αυτότροφοι αντλούν το σύνολο της απαιτούμενης ενέργειας και κατά συνέπεια και ύλης από τη φωτοσυνθετική διαδικασία των πράσινων φυτών. Η φωτοσύνθεση είναι παρούσα σε όλα τα πράσινα φυτά. Στα φυτά εσωτερικού χώρου οι απαιτήσεις σε φως είναι πολύ μικρότερες. Θα πρέπει όμως να προσεχθούν όλες αυτές οι λεπτομέρειες, ώστε να προσφέρεται η ελάχιστη τουλάχιστον ένταση φωτός, που χρειάζεται για την ενεργοποίηση της φωτοσυνθετικής διαδικασίας. Αναπόφευκτα, η σωστή συντήρησή τους προυποθέτει γνώση και πολύ περισσότερο συνεχή παρακολούθηση.

Πηγή: 
Ανθοκηπευτικές και Ανθοκομικές Καλλιέργειες-τόμος Β' - Mario Giufolini-Φυτά εσωτερικού χώρου και Βεράντας -Ιωάννου Κ.Νούση, Σύγχρονη Ανθοκομία και Κηποτεχνία-Τσέκος – Ε.Κουκόλη,Βοτανική,-Ιωάννη Β.Τσέκου,Βοτανική,-Κηπουρική για όλους τόμος 1,2,3