Φυτά γιορτινής ατμόσφαιρας

Το μυστικό για όμορφα φυτά που θα δώσουν μία ξεχωριστή νότα στις γιορτινές ημέρες είναι να τα φροντίζουμε όλο το χρόνο. Τα άνθη και τα φυτά προσθέτουν χρώμα στην καθημερινότητά μας και αναλόγως το είδος αναβαθμίζουν το Xριστουγεννιάτικο στολισμό του χώρου μας. Στην πραγματικότητα τα φυτά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του γιορτινού στολισμού. Ειδικότερα είδη όπως Αλεξανδρινά, Γκι, xριστουγεννιάτικοι Kάκτοι (υπομονές) κ.α. εντάσσονται στον γιορτινό χαρακτήρα ολοκληρώνοντας την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Όπως όλα τα είδη έτσι και αυτά απαιτούν την ανάλογη φροντίδα μας όλο το χρόνο ώστε  να μπορούμε να τα χαιρόμαστε με υγιή όψη και κατά τη διάρκεια των εορτών.

Το φυσικό έλατο είναι το κατεξοχήν χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο.  Η καλύτερη εναλλακτική είναι το φυτό τοποθετημένο σε φυτοδοχείο ώστε να αναπτύσσεται και να επιβιώνει σε βάθος χρόνων και όχι να χρησιμοποιούνται κομμένα που νεκρώνουν και διαλύονται σε λίγες μόνο ημέρες. Το δέντρο θα πρέπει να τοποθετηθεί μακριά από οποιαδήποτε πηγή θερμότητας και να έχει επαφή με το φως της ημέρας. Κατά την επιλογή του δέντρου θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ανατομία του, να έχει ομοιόμορφη κόμη, όχι ξηράνσεις και όχι σπασμένους κλώνους. Μετά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο προτείνεται το δέντρο να επιστρέφει στον εξωτερικό χώρο και να ποτίζεται με τη συχνότητα που ορίζεται βάσει κλίματος.

Η εντυπωσιακή Αρωκάρια στη χώρα μας επιβιώνει τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο. Όταν βρίσκεται εντός σπιτιού επιλέγουμε να την τοποθετήσουμε κοντά σε παράθυρο με ανατολικό προσανατολισμό ώστε να εκμεταλλεύεται το ηλιακό φως για 6 -8 ώρες την ημέρα. Η έλλειψη φυσικού φωτός μπορεί να προκαλέσει πτώση των βελόνων και κατ’επέκταση των κλάδων του φυτού. Ποτίζεται όταν στεγνώνει το έδαφος πριν όμως ξεραθεί τελείως. Η έλλειψη νερού σηματοδοτείται με την εμφάνιση καφέ κηλίδων στις βελόνες του. Το φυτό διατηρείται σε φυτοδοχείο και κάθε δύο χρόνια ανανεώνουμε επιφανειακά το χώμα του. Στον εξωτερικό χώρο μπορεί να μεταφερθεί από την Άνοιξη και μετά σε ημισκιερό μέρος ενώ καλό είναι να προστατεύεται από το έντονο ψύχος. Εφαρμόζουμε λίπανση κάθε 8 εβδομάδες αν κριθεί απαραίτητο. Η Αρωκάρια αδυνατεί να αναπτύξει εκ νέου τα σπασμένα της κλαδιά για αυτό χρειάζεται προστασία από ανέμους.

Το πυραμιδοειδώς κλαδεμένο Δεντρολίβανο παραπέμπει σε μινιατούρα Χριστουγεννιάτικου δέντρου και αποτελεί την ιδανική λύση για στολισμό μικρού χώρου. Το αρωματικό αυτό φυτό αναζωογονεί την ατμόσφαιρα με την φρεσκάδα που αναδύει από τα φύλλα και τα στελέχη του χωρίς να έχει υδατικές απαιτήσεις και να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Στον εσωτερικό χώρο προσανατολιστικά προτείνεται να τοποθετείται σε νοτιοδυτικό παράθυρο του σπιτιού ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρον το φως της ημέρας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια γιατί η έλλειψή του προκαλεί πτώση στις βελόνες του. Το φυτοδοχείο θα πρέπει να διατηρείται με ομοιόμορφη υγρασία χωρίς να υπερβολές. Το πιο κοινό λάθος που ένα δεντρολίβανο δεν τα καταφέρνει να επιβιώσει, παρά την ανθεκτικότητά του, είναι το πολύ συχνό πότισμα. Αν και μεσογειακό είδος και ενώ κατατάσσεται στα ξηροφυτικά δεν πρέπει να μένει χωρίς καθόλου υγρασία για αρκετές ημέρες. Μετά την περίοδο των Χριστουγέννων τοποθετείστε ή φυτέψτε το δενδτρολίβανο στον εξωτερικό χώρο αφού βεβαιωθείτε πως δεν έχει πάγο στο έδαφος. Από Μάρτιο θεωρείται η ιδανική περίοδος για τη χώρα μας. Το δεντρολίβανο μετά τη χρήση του για τη γιορτινή διακόσμηση αναπτύσσεται σε ελεύθερη κόμη εκτός και αν κρίνεται απαραίτητη η μορφοποίησή του.

Τα Αλεξανδρινά είναι επίσης φυτά που ταυτίζονται με τα Χριστούγεννα. Η Κηποδιάθεση σας προτείνει κατά την διασικασία επιλογής του φυτού να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στα μικρά κίτρινα ανθάκια που βρίσκονται στο κέντρο του κόκκινου άνθους καθώς αν αυτά έχουν μαραζώσει ή πέσει τότε το φυτό σας δεν θα έχει διάρκεια ζωής. Το είδος αυτό αν και φέρνει στο μυαλό μας χειμερινή γιορτή ωστόσο δεν αντέχει το έντονο ψύχος για αυτό και πρέπει να προστατεύεται. Τα ποτίσματα εφαρμόζονται όταν έχει στεγνώσει το έδαφος και όχι νωρίτερα καθώς προκαλείται σήψη στο ριζικό σύστημα του φυτού. Για αυτό το λόγο πρέπει να βεβαιωθούμε πως το φυτοδοχείο έχει οπές απορροής. Με το πέρασμα των εορτών το φυτό είναι καλό να τοποθετείται σε ένα φωτεινό παράθυρο και να αφαιρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τυχόν ξερά στελέχη, δίνοντάς του χώρο να τα αντικαταστήσει με νέα. Αν κρίνεται απαραίτητο λιπαίνουμε κάθε 2-3 εβδομάδες.

Χριστουγεννιάτικοι κάκτοι ή αλλιώς υπομονές λέγονται τα φυτά που θυμίζουν τη θαλπωρή των Χριστουγέννων και μας διευκολύνουν αφού χρειάζονται μικρή φροντίδα επιβιώνοντας σε βάθος χρόνου. Τοποθετείστε το σε φωτεινό παράθυρο και ποτίστε το ανά 7-10 ημέρες ή όταν στεγνώνει το χώμα με ποσότητα μικρή νερού που δε θα λιμνάζει στο φυτοδοχείο. Αν τα άνθη του πέφτουν από το στέλεχος πριν ανοίξουν τότε θα πρέπει να μεταφέρουμε το φυτό μας σε φωτεινό εσωτερικό χώρο με χαμηλότερη θερμοκρασία δωματίου. Φροντίζοντάς το κατάλληλα το φυτό επιβιώνει για χρόνια. Για να ενισχύσετε την ανθοφορία του τοποθετείστε το στον εξωτερικό χώρο την άνοιξη και το φθινόπωρο όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 18 – 22 βαθμούς Κελσίου. Λιπάνουμε μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου αν χρειαστεί. 

Το διάσημο και όμορφο Κυκλάμινο ανήκει στα είδη που ανθοφορούν κατά τη χειμερινή περίοδο για περισσότερο από 8 εβδομάδες υπό κατάλληλες συνθήκες. Το φυτοδοχείο του ιδανικά τοποθετείται σε χώρο φωτεινό χωρίς όμως να έχει άμεση έκθεση με το ηλιακό φως. Για παράταση της ανθοφορίας αποφεύγονται οι υψηλές θερμοκρασίες. Τα μαραμένα στελέχη ή άνθη αφαιρούνται με το χέρι. Η διαδικασία ποτίσματος δεν είναι η κλασική αφού έχει παρατηρηθεί να αντιδρά καλύτερα στο βύθισμα του κασπώ σε νερό για 15 περίπου λεπτά και απορρόφηση της απαραίτητης υγρασίας του ριζικού συστήματος από τις οπές του φυτοδοχείου. Τα υπέργεια στελέχη του φυτού (άνθη, φύλλα, μίσχοι) είναι καλό να μην βρέχονται. Το Κυκλάμινο όσο απλόχερα μας χαρίζει την όμορφη ανθοφορία του, τόσο δύσκολο είναι να το επαναλάβει την επόμενη χρονιά. Χρειάζεται συγκεκριμένη φροντίδα και συνθήκες για να διατηρηθεί υγιές.