Τι είναι η κομποστοποίηση
Μία από τις τάσεις της οικολογίας και της αρχιτεκτονικής τοπίου ονομάζεται κομποστοποίηση. Υλικά που καταλήγουν καθημερινά στο καλάθι των αχρήστων μπορεί να αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών για τα φυτά μας. Ο λόγος για τα οργανικά υλικά που υπολείματά τους καταλήγουν αδίκως στις σωρούς χωματερών. Το κομπόστ δημιουργεί και φιλοξενεί ένα μικρό οικοσύστημα με δισεκατομμύρια μικροοραγνισμούς που τρέφονται, αναπτύσσονται, αναπαράγονται και πεθαίνουν, μετατρέποντας τα οργανικά απόβλητα σε άριστο βελτιωτικό εδάφους.
Η συλλογή και η αξιοποίηση περισσεύουσας πρωτογενούς οργανικής ουσίας είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει κανείς τη διαδικασία κομποστοποίησης. Τα οργανικά απόβλητα τα οποία περισυλλέγονται (φύλλα, υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, καθαρίσματα κήπου κλπ.) συγκεντρώνονται, τεμαχίζονται, σε περίπτωση που το μέγεθός τους είναι δύσκολα διαχειρίσιμο και δεν εξυπηρετεί τη γρήγορα διαδικασία αποσύνθεσης, και αφήνονται μέχρι να δημιουργήσουν βιομάζα μικροοργανισμών και να ξεκινήσει η διαδικασία αποσύνθεσής τους. Με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας αποκομίζουμε πλούσιο οργανικό μίγμα που αποτελεί άριστο εδαφοβελτιωτικό χωρίς χημικά πρόσθετα.
Κατά μέσο όρο τα οργανικά απόβλητα ενός νοικοκυριού αποτελούν το 50%. Έτσι, υπολογίζεται πως με τη διαδιακασία της κομποστοποίησης μειώνουμε κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα οικιακά απόβλητα.
Σε ένα μίγμα κομποστοποίησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν: Οργανικά υπολείμματα κουζίνας: υπολείμματα από σαλάτες, τσόφλια αυγών, φλούδες, φύλλα, κοτσάνια, χαλασμένοι καρποί, κόκαλα και ψάρια κατά προτίμηση τεμαχισμένα και κοπανισμένα. Τα κατακάθια του καφέ και των αφεψημάτων βότανα. Στάχτη από καμμένα ξύλα. Χώμα από γλάστρες. Μαραμένα λουλούδια. Φυτική ύλη από πάρκα, κήπους, κλαδιά δέντρων και θάμνων , υπολείμματα κλαδεμάτων, κομμένο γρασίδι, αγριόχορτα, φύλλα δέντρων. Πριονίδια, ροκανίδια, φυσικός φλοιός ξυλείας.
Η κομποστοποίηση οφελεί αναμφίβολα το έδαφος του κήπου μας, του κτήματός μας, το χώμα της ζαρντινιέρας μας και κατεπέκταση την υγεία των φυτών μας καθώς ενισχύει την γονιμότητα του εδάφους, την υδατοικανότητα, τη σύσταση και την περιεκτικότητά του σε οφέλιμους οργανισμούς. Στα εδάφη που εφαρμόζεται κομπόστ απαιτούνται πολύ λιγότερες επεμβάσεις αφού παρεμποδίζεται η ανάπτυξη των ζιζανίων ενώ παράλληλα ενισχύεται η σύστασή του.
Τα οργανικά υλικά που χρησιμοποιούνται στο μίγμα ενός κομπόστ επιστρέφουν στο έδαφος τις πολύτιμες ουσίες με αποτέλεσμα την ανακύκλωση τους.
Η παραπάνω διαδικασία έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία εάν και εφόσον καταναλώνονται τα είδη τα οποία φυτεύονται στο έδαφος αυτό. Επίσης η κομποστοποίηση συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέγειας, χρόνου αλλά και χρήματος που θα αφιερώναμε στις καλλιεργητικές παρεμβάσεις του χώρου μας όπως βοτάνισμα, σκάλισμα για αερισμό κ.α. ή σε αντίστοιχα σκευάσματα του εμπορίου, συνήθως όχι απολύτως οικολογικά.
Η οικιακή κομποστοποίηση απαιτεί έναν κάδο κουζίνας στον οποίο θα τοποθετούνται όλα τα αργανικά απόβλητα, έναν κάδο εξωτερικού χώρου όπου θα αναμιγνύονται και θα αφήνονται τα απόβλητα έως ότου αποσυντεθούν, κηπόχωμα, ένα συμπαγές ξύλο που θα μας βοηθάει στο ανακάτεμα του μίγματος και σε πρώτη φάση γεωσκώληκες που θα συμβάλλουν στην πιο άμεση αποσύνθεσή τους.
Ρίχνοντας στον εξωτερικό κάδο κομποστοποίησης τα οργανικά υλικά της κουζίνας μας και προσθέτοντας χώμα, πεσμένα φύλλα του κήπου και κλάρες ξεκινά η διαδικασία για την συνταγή ενός επιτυχημένου μίγματος. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία υλικών εμπεριέχεται στο μίγμα μας τόσο άμεση θα είναι η ενεργοποίηση της αποσύνθεσής τους. Το ανακάτεμα βοηθάει το μίγμα να οξυγονώνεται και να ωριμάζει μέχρι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο μας. Η διαδικασία ανακατέματος αλλά και η προσθήκη χώματος είναι απαραίτητες ώστε να αποφύγουμε τη δημιουργία δυσάρεστων οσμών.