Βραχόκηποι
Οι βραχόκηποι αποτελούν μια ιδανική λύση για να σπάσετε την μονοτονία στον κήπο σας. Χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην σύγχρονη κηποτεχνία και είναι οι πλέον κατάλληλοι για θέσεις όπου το έδαφος παρουσιάζει κλίση, σε σημεία δίπλα σε σκαλοπάτια αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή μέσα στον κήπο που επιθυμείτε να καλύψετε δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Για την σωστή κατασκευή ενός βραχόκηπου πρέπει να επιλέγονται θέσεις όπου θα έχει προηγηθεί καλή προετοιμασία του εδάφους. Το έδαφος συνιστάται να είναι ελαφρά αμμώδες καθώς πρέπει να εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγισή του. Σε λεπτόκοκκα εδάφη θα πρέπει να γίνεται επιπλέον προετοιμασία και δημιουργία φρεατίων αποστράγγισης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι κατά την επιλογή της θέσης του βραχόκηπου να φροντίσουμε να υπάρχει άπλετο φως καθώς τα φυτά που χρησιμοποιούνται σε αυτόν το χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Έτσι, θα πρέπει να αποφεύγονται οι θέσεις δίπλα σε μεγάλα δέντρα και ψηλά κτίρια.
Επιλογή βράχων
Ο σκοπός κατά την διαμόρφωση ενός βραχόκηπου είναι η δημιουργία ενός κήπου που θα έχει ένα φυσικό αποτέλεσμα και θα ενσωματώνεται στο φυσικό τοπίο. Επομένως η επιλογή των υλικών και ιδιαίτερα των βράχων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Για να πετύχουμε αυτό το φυσικό αποτέλεσμα πρέπει οι πέτρες που θα επιλεγούν να έχουν ακανόνιστο σχήμα και μέγεθος ενώ καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται πέτρες διαφορετικής γεωλογικής προέλευσης και χρώματος στον ίδιο βραχόκηπο. Ειδικά για την χώρα μας μια ιδανική επιλογή αποτελούν οι ασβεστολιθικοί βράχοι καθώς υπάρχουν σε αφθονία και έχουν μεγάλη ποικιλομορφία. Σε συνδυασμό με τους βράχους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα φυσικά υλικά όπως κορμοί δέντρων ενώ για την εδαφοκάλυψη ανάμεσα στη σύνθεση που έχουμε δημιουργήσει χρησιμοποιούνται διάφορα αδρανή υλικά όπως είναι το χαλίκι και τα βότσαλα. Αν θέλουμε να επιτύχουμε ένα ολοκληρωμένο φυσικό αποτέλεσμα μπορούμε να επιλέξουμε και φλοιούς δέντρων για την κάλυψη του εδάφους.
Επιλογή φυτών
Σε ένα βραχόκηπο επιθυμούμε την ανάδειξη των φυσικών βράχων και γι’ αυτό το λόγο επιλέγουμε χαμηλά φυτά με σχετικά μικρό μέγεθος. Πρέπει τα φυτά που θα χρησιμοποιήσουμε να μην χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση και να είναι ικανά να ανταπεξέλθουν σε ξηρικές συνθήκες καθώς θα δέχονται άμεσα το ηλιακό φως.
Κατάλληλα φυτά λοιπόν είναι οι κάκτοι και τα παχύφυτα καθώς και διάφορα αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή της Μεσογείου. Επίσης επιλέγονται ετήσια και πολυετή ποώδη φυτά χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλοί καλλωπιστικοί θάμνοι και φυτά εδαφοκάλυψης που διαθέτουν την ικανότητα να απλώνονται ακόμα και σε επικλινή σημεία και με αυτό τον τρόπο να προστατεύουν το έδαφος από την διάβρωση λόγω των ανέμων και των βροχοπτώσεων. Επιπλέον, είναι σημαντικό τα φυτά που θα επιλεγούν να διαθέτουν ριζικό σύστημα που θα μπορεί να διεισδύει ανάμεσα στις πέτρες ή αντίθετα να έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα ώστε να είναι ικανά να αναπτυχθούν σε θέσεις με μικρές ποσότητες χώματος.
- Κάκτοι και παχύφυτα
Είναι φυτά με παχιά δερματώδη μέρη κάτι που τους δίνει την δυνατότητα να συγκρατούν νερό και να ανταπεξέρχονται σε συνθήκες ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών. Τέτοια φυτά είναι η Αλόη (Aloe vera), η Κρασούλα (Crassula spp.), η Αγαύη (Agave sp.) κ.α.
- Αρωματικά φυτά
Τα αρωματικά φυτά είναι εξαιρετική επιλογή για τον βραχόκηπο ιδιαίτερα στη χώρα μας καθώς είναι απόλυτα εγκλιματισμένα με τις ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και δεν απαιτούν ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες. Γνωστά αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούνται στην διαμόρφωση του βραχόκηπού είναι το Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), η Λεβάντα (Lavandula angustifolia), η Ρίγανη (Origanum vulgare), το Φασκόμηλο (Salvia officinalis), η Μέντα (Menta piperita L.) κ.α.
- Καλλωπιστικοί θάμνοι και ποώδη φυτά
Προτιμούμε θάμνους χαμηλής ανάπτυξης όπως είναι οι νάνες ποικιλίες της Αγγελικής (Pittosporum tobira nanum) και της Βουκαμβίλιας (Bougainvillea glabra nana) αλλά και διάφορα ετήσια και πολυετή ποώδη φυτά με εντυπωσιακή ανθοφορία όπως η Καλέντουλα (Calendula officinalis), το Αντίρρινο (Antirrhinum majus L.), το Δελφίνιο (Delphinium sp.) κ.α.
- Φυτά εδαφοκάλυψης
Με αυτά τα φυτά που έχουν έρπουσα και πλαγιόκλαδη ανάπτυξη μπορούμε να καλύψουμε διάφορα σημεία στον βραχόκηπο στα οποία είναι δύσκολη η πρόσβαση. Είναι συνήθως φυτά χαμηλής ανάπτυξης όπως η Βερβένα (Verbena officinalis), το Άλυσσο (Alyssum maritimum), η έρπουσα ποικιλία της Διμορφοθήκης (Dimorphotheca aurantiaca) κ.α.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι βραχόκηπου και ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που θα τον εγκαταστήσουμε γίνεται κι η επιλογή του τύπου που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Για παράδειγμα σε μια περιοχή που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες (αλπικός βραχόκηπος) θα πρέπει κατά την δημιουργία του βραχόκηπου να γίνει και αντίστοιχη επιλογή φυτών ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες. Αντίστοιχα αν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε έναν υδροβραχόκηπο που θα έχει κάποια λίμνη ή μια κατασκευή με ανακυκλωμένο νερό (π.χ καταρράκτης) θα πρέπει τόσο οι βράχοι όσο και τα φυτά που θα επιλέξουμε να ταιριάζουν στο τοπίο. Σε μια τέτοια περίπτωση συνήθως επιλέγονται βράχοι και βότσαλα λεία και στρογγυλά ενώ η βλάστηση θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από υδρόφιλα φυτά.
Συντήρηση
Ο βραχόκηπος δεν απαιτεί ιδιαίτερη συντήρηση εφόσον έχει γίνει η κατάλληλη επιλογή των φυτών. Αυτό που χρειάζεται είναι κάποιες καλλιεργητικές φροντίδες όπως το κλάδεμα, η αφαίρεση ξερών κλαδιών και λουλουδιών και αφαίρεση ζιζανίων. Φροντίζουμε για την εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος ενώ είναι σημαντικό να συμπληρώνουμε το χώμα που χάνεται λόγω των ανέμων και των βροχών.
Η κατασκευή ενός βραχόκηπου είναι μια ιδέα που αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές στην χώρα μας. Οι ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης και το εξαιρετικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα που προσφέρει καθιστούν τον βραχόκηπο μια ιδανική λύση για την διακόσμηση ενός κήπου εναρμονίζοντάς τον πλήρως με το φυσικό τοπίο.